Intrebari frecvente

GLOSAR DE TERMENI

AC = AER CONDITIONAT

BTU = British Thermal Units/h

FREON

AGENTUL FRIGORIFIC

COMPRESORUL

SPLIT

DUBLUSPLIT

MULTISPLIT

INVERTER

CONSOLA

TRASEU FRIGORIFIC

FILTRU FOTOCATALIZATOR

FILTRU ESF

FILTRU 3 IN 1

FILTRU ELECTROSTATIC

FILTRU CATECHIN

BALEAJ 3D

GENERATOR UV

CONTINUT:

 

 

AC = AER CONDITIONAT

Aer conditionat - Aer mentinut prin instalatii speciale in conditii optime de temperatura, umiditate si puritate. Aerul conditionat este procesul de tratare a temperaturii, umiditatii, puritatii si debitului aerului.

 

Ce ofera:

  • Racire = Sistemele noastre de aer conditionat ofera control precis al temperaturii.
  • Incalzire = Sistemele de aer conditionat pot deasemenea oferi caldura. Ofera o temperatura constanta pe toata durata anului, indiferent de conditiile exterioare. Este o alternativa ecologica la instalatiile traditionale de incalzire pentru ca, practic, extrage energia din aerul exterior si o aduce in interior.
    De aici si numele de pompa de caldura: pompa de caldura este masina frigorifica ce poate inversa ciclul frigorific, astfel incat sa furnizeze caldura in loc de racire. Deoarece pompa de caldura foloseste agent frigorific este posibil se ridice temperatura aerului de la -15 grade C pana la o temperatura utila pentru incalzirea unei incaperi. Dificil de imaginat, dar inchipuiti-va ca un frigider inverseaza ciclul frigorific si grila neagra din spatele lui este foarte rece iar inauntru ar fi foarte cald. Pompele de caldura pot extrage caldura din aer, apa sau pamant si sunt folosite atat pentru racirea cat si pentru incalzirea unei cladiri in mod eficient si economic.
  • Purificare = Toate unitatile interioare sunt echipate cu filtre care retin praful, polenul, fumul din aer. In functie de nevoile clientilor, nivelul de filtrare poate fi crescut. Purificarea este un factor critic pentru persoanele care sufera de alergii.
  • Umidificare = In modul racire, un sistem de aer conditionat dezumidifica aerul, creand o senzatie mai buna de confort. Tineti cont si de faptul ca un nivel corect de umiditate limiteaza cresterea microorganismelor si mucegaiului, efect benefic pentru persoanele cu alergii.
    Un nivel confortabil al umiditatii este intre 40 si 60 %.
  • Ventilatie = Ventilatia poate fi integrata in sistemul de aer conditionat. Evacueaza aerul din interior si introduce aer proaspat, conditionat din exterior. In afara sezonului, cand sistemul de aer conditionat este oprit, ventilatia poate lucra independent.

 

Cum determini de ce tip de aparat ai nevoie?

Stabilim necesarul de BTU

BTU = British Thermal Units/h, este unitatea folosita pentru determinarea necesarului de putere pe care trebuie sa il aiba aparatul in functie de suprafata spatiului in care se doreste aparatul de aer conditionat.

Calculul necesarului de BTU pentru a stabili capaciatea aparatului este:

suprafata (m˛) x inaltimea camerei x 40 x 3,412 = BTU

Alege aparatul de aer conditionat in functie de marimea spatiului, considerand o inaltime a camerei de 2.5 - 3m:

Puterea Aparatului Spatii Comerciale Locuinte

9000 btu/h 14-22 mp 18-25 mp

12000 btu/h 20-30 mp 24-35 mp

18000 btu/h 33-55 mp 40-50 mp

22000 btu/h 40-60 mp 48-70 mp

In stabilirea aparatului necesar se tine cont si de sursele de caldura prezente in incapere:

- numar de persoane

- calculatoare

- radiatoare

 

 

Functioneaza cu ajutorul agentului frigorific!

Freon = Agent frigorific care merge spre unitatea interioara.

 

 

AGENTUL FRIGORIFIC

Agentul frigorific este un freon fie din generatia de tranzitie, de tip HCFC (ex. R22), fie unul ecologic, de tip HFC, pur (ex. R134a) sau un amestec (ex. R407C).

Agentul frigorific trebuie sa fie de tipul R144A, R407C, R410A sau R404A.

1) Tipul R22

Nu este rentabil sa iti cumperi un aparat care are agentul frigorific de tipul R22, pentru ca acesta va fi interzis de lege incepand cu 2010, fiind considerat cu efect nociv asupra mediului inconjurator.

Cele cu agent frigorific neecologic (adica R22) sunt putin mai ieftine, dar din 2007 comercializarea lor a fost interzisa, iar agentul frigorific neecologic (R22) deja nu prea se mai gaseste pe piata. Deci, daca iei un aparat cu agent frigorific R22 si mai tirziu ai nevoie de completare cu freon, fie va trebui sa-l arunci, fie vei gasi foarte greu freon R22 pentru el. Intr-un aparat cu R22 nu se poate pune alt tip de freon.

2) Tipul R407C

R407C a fost creat ca un substituent care nu distruge stratul de ozon pentru inlocuirea agentului frigorific R22 in aerul conditionat casnic si intr-o mare varietate de sisteme frigorifice. Pentru ca R407C este aproape identic ca performanta cu R22 se poate folosi ca inlocuitor lichid in toate sistemele care foloseau R22. R407C este un amestec intre HFC-32/HFC-125/HFC-134a care deasemena inlocuieste R22 in sistemele de aer conditionat comercial si casnic.
Deoarece e necesara o incarcare cantitativa mai mica decat a celei din sistem nu sunt necesare modificari tehnice ale sistemului. Oricum prin inlocuirea cu R407C se pierde ceva putere energetica de aceea e necesar ca modificarile tehnice ale sistemului sa fie facute de producator. In constructia noilor echipamente pot surveni modificari pentru pastrarea eficientei energetice.

3)Tipul R410A

Cele mai multe din aparatele de aer conditionat, si pompele de caldura, din lume folosesc ca agent refrigerant R22. Eliberarea in atmosfera a lui R22 este considerate de unii experti ca un factor important in distrugerea stratului de ozon atat de important pentru retinerea radiatiilor solare nocive pentru oameni si animale. R40A nu poate inlocui R22 in echipamentele deja existente deoarece are presiunea foarte mare. Datorita presiunii mari echipamentele de service au fost construite pentru a rezista acestei presiuni. R410A este un amestec intre R-32 si R-125 in procent de 50-50 %. Acesta este singurul refrigerant care odata intriodus in sistem nu se poate recompleta in caz de pierdere a unei anumite cantitati si e recomandat sa fie schimbata intreaga cantitate.

 

COMPRESORUL = Compresorul este cel care pompeaza agentul frigorific prin sistem, este inima aparatului. Inainte de compresor, agentul frigorific este gaz cu presiune joasa. Prin comprimare, gazul devine de inalta presiune, se incalzeste si circula prin condensator.

 

SPLIT = acele aparate de aer conditionat care au o unitate exterioara si una interioara.

 

DUBLUSPLIT = acele aparate de aer conditionat care au o unitate exterioara si doua unitati interioare.

 

MULTI-SPLIT = acelea aparate de aer conditionat care au o unitate exterioara si mai multe unitati interioare.

 

INVERTER = Superioritatea tehnica a sistemului actionat cu Inverter permite ca aparatul de conditionarea a aerului sa-si varieze viteza compresorului si, prin urmare, capacitatea sa de racire sau de incalzire sa carespunda conditiilor de temperatura dominate in orice moment. Este folosit pentru a modifica frecventa curentului cu care este alimentat un compresor, fiind astfel posibila modificarea turatiei acestuia. Aceasta inseamna ca se poate modifica debitul de agent frigorific care circula prin instalatie permitand modificarea capacitatii aparatului. (consum scazut cu pana la 50%, silentiozitate crescuta, functionare pana la temperaturi exterioare de -15° si mai eficient pe incalzire, un model split normal functionand pana la -7°).

 

CONSOLA = Suportul pe care este asezata unitatea exterioara.

 

TRASEU FRIGORIFIC = Setul de tevi care fac legatura intre unitatea interioara si unitatea exterioara. Lungimea standard, inclusa in pretul modelor split, este de 3m, iar tevile folosite sunt din cupru.